БЕЗОБРАЗЛУК ПОЛИТИЧАРА Једни не раде ништа, док други само подижу тензије! Сви заједно стрпали у джеп преко милион КМ

Према посљедњим службеним подацима, политичари у институцијама на нивоу БиХ зарађују велике своте иако ништа не раде.

Milovan Matić / 15. мај 2019

А ако којим случајем нешто и ураде, грађани од тога немају никакве користи.

Тако су чланови Предсједништва БиХ у просјеку мјесечно добијали око 6.000 КМ, а досад су одржали само двије сједнице. Истина, они су и те као присутни у политичком животу и њихове функције од њих траже да буду активни иако не одржавају сједнице, али досад скоро нити један потез неког од тројице чланова Предсједнишва није био усаглашен и направљен у корист грађана.


Занимљиво је да су примања чланова нашег Предсједништва у односу на просјечна у земљи 700 одсто већа. Када се саберу три плате, мјесечно се за чланове предсједништва издваја око 18.000 КМ.

Ништа бољи нису ни министри у Савјету министара БиХ. Они дуже од мјесец нису одржали редовну сједницу.
Иначе, посљедња редовна сједница Савјета министара БиХ одржана је 4. априла 2019. године, а државни министри су се до тада састајали још четири пута ванредно како би донијели само седам одлука. 

А за то су досад добили око 5.000 КМ мјесечно сваки.

Ипак, најгори су посланици у Парламенту БиХ, који су досад одржали само конститутивне сједнице. 

Због тога је радно мјесто "парламентарац у БиХ" тренутно један од најплаћенијих послова у свијету, ако узмемо у обзир однос рада и примања.
Наиме, у само неколико мјесеци мандата, парламентарцима је из буджета уплаћено више од 750 хиљада марака. Јесу ли заслужене плате које примају, ако су у међувремену одржане само конститутивне сједнице оба дома. 

Укупне плате, које досежу износе и до 7 хиљада марака, добију чак и они који јавно говоре да на сједнице не желе долазити.

Политички аналитичар Велизар Антић тврди да су наши политичари дефинитивно напреплаћенији на овим просторима, посебно они који ништа не раде. Он сматра да су оволике плате које добијају парламентарци, министри и чланови Предсједништва тешко појмљиве за већину грађана.

“Без даљњег, ови политичари ни у једном сегменту нису заслужили оволике плате. На крају крајева, неки од њих нису радили ни један дан, а за то су добијали по 6 или 7 хиљада марака мјесечно. Међутим, ја мислим да није проблем само у великим платама које су енормно високе у односу на плате обичних грађана. Јер, и у развијеним земљама политичари имају плате далеко изнад просјека из разлога да би радили свој посао како треба. И код нас је то била идеја, да се политичарима дају енормно високе плате да би радили свој посао како треба. Проблем је што они не раде тај посао како треба. У ствари, појединци га уопште не раде. Они ни једним својим поступком не оравдавају та своја примања, која су 10 пута већа од оног просјека који зарађују други грађани”, рекао је Антић за БУКУ.


Муриса Марић из Удружења грађана “Дон” каже да људи који добијају оволике плате не могу да знају како живе обични грађани и да та мањина у парламентима и владама живи тоталну супротност од оног шта је реалан живот у БиХ.

“Политичари овдје мјесечно добију годишњу просјечну плату једног обичног грађанина. Са друге стране, грађани ријетко упоређују те цифре и мало ко поставља питање да ли су наши парламентарци преплаћени за свој нерад. Због чега ми имамо толико људи који ништа не раде и које толико плаћамо док земља назадује? Мало ко поставља та питања, па зато још увијек и јесте таква ситуација. По свим истраживањима ми смо на задњем мјесту и то у скоро свим релевантним областима. Замислите само тог лудила у којем велики број грађана живи од минималних примања и још од тога одваја за тамо некога ко је требао нешто да уради за њега, а то не чини”, каже Марић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.