Хумана и хигијенско санитарна обавеза ВРС а не скривање злочина: Научници оправдали масовне гробнице асанацијом бојишта

Недавно у Бањалуци одржана конференција на тему “Сребреница, стварност и манипулације”, изњедрила је Зборник радова који се на преко 800 страница бави својим виђењем догађаја у БиХ Сребреници али који се бави и масовним гробницама...

BUKA / 15. мај 2019

У поменутом Зборнику се на 407. страни налази "научни рад " двојице аутора  др. Мирослава Баљака и др. Драгана Ђокића, у којем се о масовним гробницама из деведесетих говори као о "асанацији бојишта, хуманој и хигијенској обавези Војске републике Српске."

Управо "Асанација бојишта - хумана и хигијенско санитарна обавеза ВРС а не чин скривања злочина"  наслов је овог "научног рада".

О масовним гробницама ауторски двојац, уз који је потписан и Истраживачко-едукацијски центар Зворник, о масовним гробницама пишу као о асанацији бојишта, чији је циљ, цитирамо, "избегавање зараза и накнадних људских жртава, а обавеза по Женевским конвенцијама постоји и вуче коријене још од 1864. године".

У једном тренутку, да би ваљда и сами оправдали овакво писаније, у "раду" се каже како "често поједини аутори из само њима знаних разлика не праве раздвајање ова два појма јер масовне гробнице могу бити и посљедица асанације бојишта"

Додатно се у тексту појашњава како су тијела убијених особа уклањана због опасности по здравље људи.

"Циљ асанације бојишта је достојанствена сахрана погинулих, заштита животне средине и спрјечавање ширења заразних болести на људе и животиње".

Они су појаснили и како се врши укопавање лешеве жртава.

"Лешеви се сахрањују без сандука, редају се по слојевима један до другог, сваки слој се засипа дезинфекционим средством и земљом висине 0,5 - 0,75 метара, а изнад нивоа хумка висине један метар. Хумке се видно обиљежавају као масовне гробнице" - прецизирају њени аутори.

Непостојање документације о локацијама масовних гробница из рата с почетка деведесетих, као и документације о броју укупаних тијела и њиховим идентитетима, аутори "научног рада" називају пропустом.

"Након борбених дејстава на подручју Сребренице у операцији ВРС од 11. јула 1995. године и вишедневних борби са муслиманским снагама током пробоја из окружења, према муслиманским изворима, бројка погинулих креће се преко 2.000 погинулих што је захтијевало асанацију терена, обзиром на љетно стање и високе температуре у зони операције. (...) Због пропаганде српска страна је оптуживана за злоупотребе асанације бојишта коју су вршиле јединице Војске РС-а и тврдњи да су то били плански поступци закопавања побијених заробљеника и скривања стварних погинулих на правцима пробоја муслиманских снага из Сребренице. Управо стога, може се разумјети врло сложена ситуација која проистиче из обавеза асанације као активности цивилне заштите и привредних и јавних предузећа, те обавеза асанације бојишта која представља активности након операције ВРС у одређеној зони" тврде аутори додајући како је због пропаганде српска страна оптуживана за злоупотребе асанације бојишта коју су вршиле јединице Војске Републике Српске и тврдњи да су то били плански поступци закопавања побијених заробљеника и скривања стварних погинулих на правцима пробоја муслиманских снага из Сребренице.

"Управо стога, може се разумјети врло сложена ситуација која проистиче из обавеза асанације као активности цивилне заштите и привредних и јавних предузећа, те обавеза асанације бојишта која представља активности након операције ВРС у одређеној зони – закључује аутори овог текста.

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.