Мартина Млинаревић: "Не знам гаде ли се људима у БиХ више Човић или Комшић"

МАРТИНА Млинаревић гостовала је у емисији Недјељом у 2. Најпознатија босанскохерцеговачка списатељица и некадашња Индеова колумнистица посљедњих мјесеци проживљава највећу драму у животу, а у јеку борбе против рака дојке који ју је задесио прошле године стиже писати и борити се против сустава у Босни и Херцеговини.

Index / 14. октобар 2018

На почетку разговора осврнула се на изборе у Босни и Херцеговини.

"Ја сам се на посљедњем попису становништва изјаснила као Херцеговка. Још увијек се у Босни и Херцеговини људи дијеле на три племена и нитко осим њих не може бити предсједник", казала је. 

Не свиђа јој се нитко од тројице предсједника које су грађани Босне и Херцеговине изабрали на изборима.

"Када се први пут кандидирао, Жељко Комшић се чинио као промјена. Али тај човјек у два мандата никада није дошао у Херцеговину суочити се с Хрватима и показати им да није рогоња каквим га представљају", казала је Млинаревић. 

"Не знам гаде ли се људима више Човић или Комшић. Није цијела Херцеговина уз Човића", рекла је.

Млинаревић је прошле године у рујну открила да има рак дојке. Лијечи се у Мостару јер није пријављена у Хрватској, а обје операције у Хрватској је платила.

"Најгоре ми је било када сам у очима свог оца видјела да је он суочен са спознајом да му дијете може умријети. Тек тада сам схватила о чему се ради, јер сам и ја мајка. Међутим, када пустите да вас болест почне побјеђивати, тада сте губитник", рекла је.

Није жена сиса

"Жене које болују од рака дојке су суочене са чињеницом да одједном изгубе све одлике женствености - груди, косу и менструални циклус. Рекли су ми да жена није сиса, можда она је и сиса, али ја је сад немам и морам се суочити с тим", рекла је.

"Са својом причом о раку сам изашла у јавност због младих жена. Једноставно се свима може догодити, треба се прегледавати. Никад нисам осјетила квржицу, била сам перфектно здрава цијели живот. Нисам од оних који вјерују да Бог даје свима колико могу поднијети, то се једноставно догодило", додала је Млинаревић.

Нјезина нова књига Хузур настала је у тренуцима болести. Хузур на турском језику означава потпуни мир и баланс душе и тијела, каже, а у таквом стању преживјела је и преживљава своју болест.

На крају емисије проговорила је о чињеници да многи грађани Босне и Херцеговине одлазе у иноземство.

"Нисам о том размишљала док нисам добила кћер. Босна и Херцеговина је мој дом и моја земља, али вољела бих да моја кћи запамти нешто другачије од каоса у којему сам ја одрасла. Одлазак младих људи из БиХ није више само због финанцијских разлога, људи једноставно не желе да им дјеца одрастају ту", закључила је.

 

Инде

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.