Овако је изгледао први дан легализације марихуане у Канади

Широм цијеле земље становници Канаде прославили су, на приватним и јавним забавама, први дан легализације канабиса и о томе се подоста писало у домаћим и свјетским медијима, а ево како је изгледао тај дан?

Index / 18. октобар 2018

Прва особа која је у Канади купила марихуану легалним путем био је Јан Пауер. У тренутку када је сат откуцао поноћ у канадској покрајини Нјуфаундленд и Лабрадор, он је био на почетку дугачког реда.

"Одувијек је био мој сан да постанем прва особа у Канади која је на легалан начин купила грам канабиса и сада ми се жеља остварила", рекао је.

Алекс Смит, један од многих који су те ноћи изашли из трговине БЦ Цаннабис Сторе, за сада јединог легализираног дућана те врсте на подручју Британске Колумбије, описао је свој доживљај прве легалне куповине канабиса – надреалним.

"Цијели свој живот сам кријући пушио и скривао од других да то радим јер се крећем у круговима унутар којих се баш не конзумира марихуана", изјавио је Смитх за ББЦ.

"Но, сада када је канабис легализиран и када се налази на полицама оваквих трговина, осјећам олакшање. Сада је то ОК, барем у очима власти."

Како су се људи забављали

Они који су очекивали да ће улице Канаде првог дана легализације изгледати као сцене из неког хипи филма из 70-их година, ипак су се разочарали, пише ББЦ.

У најмногољуднијој покрајини Онтарио, закон према којем је дозвољено конзумирање канабиса на јавним мјестима ступио је на снагу тек 17 сати након легализације употребе марихуане, због чега се на улицама Торонта већину дана није могао осјетити мирис те лаке дроге, а људи су се већином забављали и пушили траву на приватним окупљањима.

 

Нови закон има и ограничења

Према новом закону, конзумација марихуане у Канади ипак има своја ограничења. Корисници би требали бити пунољетни те су одређене строге казне за оне који продају канабис малољетницима.

Канађанима је дозвољен само одређени број биљака које могу узгајати унутар свог дома, а на јавним мјестима могу код себе имати само 30 грама марихуане.

Такође уведене су казне за возаче који управљају возилом под утицајем канабиса. Полиција ће моћи заустављати "сумњиве" возаче те провјеравати ниво алкохола и ТХЦ-а у крви. Казне су већином новчане, али се у неким случајевима може одредити и затворска казна, пише ББЦ.

Шале на полицији

Многе државне службе нису могле одољети реакцији на новонасталу ситуацију те су се нашалиле на друштвеним мрежама.

Тако су на страницама неких полицијских служби осванула разна упозорења или савјети за "пушаче траве".

"Ако планирате конзумирати канабис, савјетујемо вам да прије тога купите нешто за јести, иначе бисте се могли наћи у ситуацији да вас у два ујутро спопадне жеља за храном, а питање је хоћете ли бити способни сјести за волан", савјет је полиције покрајине Нјуфаундленд и Лабрадор, пренио је Инде.хр.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.