УДРУЖЕНЕ ЖЕНЕ из Бањалуке позивају послодавце да запосле жене које су ПРЕЖИВЈЕЛЕ НАСИЉЕ

Запослите жене које су преживјеле насиље....

BUKA/M.I.D. / 21. фебруар 2019

Foto: Ilustracija

 

Фондација Удружене жене Бањалука позива све заинтересоване да узму учешће у кампањи „ЗАПОСЛЕЊЕМ ПРЕКИДАМО ЗАЧАРАНИ КРУГ НАСИЉА“ у току које би заинтересовани послодавци омогућили запошљавање једне жене која је преживјела насиље у породици.

"Кампања има за циљ укључење представника јавног сектора, као и привредних и приватних послодаваца у запошљавање жена које користе посебну мјеру подршке у Сигурној кући, склоништу за жене и дјецу жртве насиља у породици. Писмо позива је упућено на адресе послодаваца у јавном, привредном и приватном сектору у Бањалуци, а исход и могућност за реализацију запослења у току 2019. године ће бити објављена поводом предстојећег осмомартовског празника", кажу из Удружених жена.

Додају да жене и дјеца које су преживјеле насиље у породици могу да бораве шест мјесеци у Сигурној кући.

"Завршна фаза у реализацији посебне мјере подршке представља рад на проналаску адекватне излазне стратегије која је у најбољем интересу за жене и дјецу. Проналазак излазне стратегије је отежан у ситуацији када жртва не наилази на подршку породице и пријатеља, те у недостатку адекватног третмана институција система долази до појачања њеног осјећаја беспомоћности. Ово се односи на жене које не могу пронаћи посао према њиховим тренутним квалификацијама, те жене које желе поново на тржиште рада након периода незапослености", истичу.

Жене жртве насиља суочавају се са цијелим низом препрека приликом проналаска посла, као што су: високи трошкови бриге за дјецу што смањује средства која жене могу потрошити за стан, храну и друге потребе; сиромаштво којем су изложене често води ка прихватању мање плаћених послова или високо ризичних послова; финансијска криза и бриге утичу на способност жена да буду стално запослене или буду ефикасне на послу.

"За жене које преживљавају насиље запослење је најважнија потреба коју имају. Без сталног запослења и прихода зависе од помоћи своје породице или преживљавају од дјечијег додатка или неког од социјалних права уколико припадају некој од категорија које закони препознају. За жене жртве насиља посао је предуслов за материјалну самосталност и могућност осигуравања нормалног живота да изађу из зачараног круга насиља. Овим женама запослење, поред финансијске добити, потребно је како би повратиле самопоуздање, самопоштовање и контролу над својим животом", кажу из ове Фондације.

Напомињу да је најчешћи разлог због којих се жене задржавају у насилној вези су сиромаштво и незапосленост.

"Омогућавањем одређеног вида запослења једној породици која излази из Сигурне куће ће се омогућити достојанствен живот".

Послодавцима поручују:

"Надамо се да ћете се одазвати кампањи и у току 2019. године омогућити запослење једне жене која је преживјела насиље, те на тај начин доприњети сузбијању и спречавању насиља у породици као позитиван примјер друштвено одговорног пословања".  

Више информација о позиву можете добити на ове контакте 051/427-211 или 051/463-143 или путем е-маила: office@унитедwоменбл.орг најкасније до 01. марта 2019. године.

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.