ВЛАДИМИР МАТИЈАНИЋ Знате ли како је бити СРБИН у Хрватској? Славонски сезонци сад знају

ЗНАТЕ ли како је бити СРБИН у Хрватској? Тако да ћете добити батине говорите ли екавицом, на примјер, у питомом Супетру на отоку Брачу гдје је највећа ратна траума почетком деведесетих била расподјела српских викендица избјеглицама хрватске националности.

BUKA portal / 10. јун 2019

 

Знате ли како је бити СРБИН у Хрватској? Тако да ћете у питомом Супетру добити по глави јер сте у ситан сат причали на јавном мјесту и то точно четири мјесеца након што су играчи Црвене звезде нападнути на сплитској Риви јер су хтјели попити каву.

Знате ли како је бити СРБИН у Хрватској? Тако да ће напад на људе који су у Супетру говорили екавицом прешутјети ваљда комплетна хрватска политичка елита забављена интерним интригама и трком за рејтинзима у чему јој заштита права Срба на нормално постојање може само засметати. До овога часа, а понедјељак је поподне, осим недвосмислене реакције супетарске градоначелнице, о дивљаштву у Супетру нитко се није огласио. Шути се стоички, од врха државе наниже.

Знате ли како је бити СРБИН у Хрватској? Тако да вас мрзи двадесетдвогодишњи кретен, а један од нападача на Србе у Супетру има 22 године. Дакле, кретен рођен двије године након рата, тј. након што је број Срба у Хрватској сведен на математички занемариву мањину. Тако да сте опкољени презиром и мржњом који се узгајају вриједно и брижно. Десетљећима. По сакристијама, удругама и кабинетима, на предсједничким инаугурацијама у друштву филонациста и ратних злочинаца.

Ако не знате како је бити СРБИН у Хрватској, ставите се у кожу младих сезонских радника из Славоније изудараних у Супетру или ватерполиста нападнутих на Риви. Или Сплићана, Срба и нормалних припадника свих нација, који су 10. травња, на примјер, слушали како момци у клубу навијача локалног прволигаша славе успоставу ендехазије уз колективно пјевање у славу Максових месара. Покушајте замислити како изгледа бити објект мржње, а не бити никоме ни крив ни дужан због било какве трауме или фрустрације.

Бити СРБИН у Хрватској 2019. године, под влашћу углађеног еуропејца Андреја Пленковића и амбициозне Колинде Грабар-Китаровић, изгледа, да се не зафркавамо, језиво. То значи живјети у држави гдје ти неки кретен увијек може разбити главу зато што га провоцира твоје име, презиме, говор, постојање, а да ни сам кретен, заправо, нема појма зашто га провоцира твоје име, презиме, говор, постојање...

Двадесет и четири године након рата у овој је држави све мање наде за било што, осим за кретене којима сметају нечији говор, име и презиме те оне који их подржавају. Отворено или шутњом, свеједно.

Ето, тако је бити СРБИН и човјек у Хрватској.

 

ПРЕУЗЕТО СА Индеx.хр


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.